“Some doors only open from the inside. Breath is a way of accessing those doors.”

Max Strom

 Als je dit leest, dan adem je. Ademen doen we als mensen namelijk allemaal. Maar wist je dat hóe je ademt een enorm belangrijke rol speelt in je dagelijks leven ?

Door de huidige manier van leven, ademen veel mensen niet diep genoeg, te veel en te snel. We zitten veel en staan mentaal continu ‘aan’. Dit heeft invloed op ons adempatroon. En je adem heeft directe invloed op je autonome zenuwstelsel. Je kunt je dus bijvoorbeeld continu opgejaagd voelen alleen omdat je niet diep in je buik ademt. Hoe werkt dat ?

Je brein en autonome zenuwstelsel regelen zonder dat jij je daar bewust van bent een heleboel dingen. Ook ten aanzien van jouw je ademhaling is er in het kort eigenlijk een continue (onbewuste) uitwisseling van signalen en interpretatie van die signalen aan de gang. Waarbij je brein via jouw zenuwstelsel input krijgt van binnen in je lichaam, maar ook van buitenaf. Het doel van al dit signaleren en interpreteren is om ervoor te zorgen dat je in het geval van gevaar adequaat kunt reageren. Zo zal je als er gevaar dreigt bijvoorbeeld sneller en minder diep gaan ademen, gaat je hartslag omhoog en worden er hormonen aangemaakt die je helpen om te kunnen vechten of vluchten als dit nodig zou zijn. Om die reden beïnvloedt jouw zenuwstelsel je ademhaling. Dit werkt echter ook omgekeerd. Als jij bijvoorbeeld langzamer gaat ademen, geef je je autonome zenuwstelsel een signaal dat het veilig is en kan je systeem tot rust komen. Je adem heeft dus enorme invloed op hoe je je voelt.

Als je fysieke en mentale klachten hebt is natuurlijk niet het eerste wat in je opkomt dat je deze met je adem kunt verhelpen. En al helemaal niet dat je manier van ademhalen je klachten mogelijk veroorzaakt; als gevolg van ziekte, (langdurige) stress en ingrijpende gebeurtenissen in je leven kan je adempatroon namelijk ontregeld raken. Onderzoek heeft aangetoond dat de manier waarop je ademt een enorm effect heeft op je fysieke, emotionele en mentale gezondheid. En wat er nou zo geweldig is: andersom werkt ‘t dus ook, want jij hebt invloed op hoe je ademt.

Er zijn vele verschillende ademtechnieken en samengevat heet het werken hiermee ademwerk. Elke techniek heeft weer een ander effect op fysiek, emotioneel, mentaal en zelfs spiritueel niveau. Dus als je holistisch aan de slag wilt, is je adem je vriend !

Wat is dan Verbonden ademen ?

Verbonden ademen, de naam zegt het al, betekent dat je je in- en de uitademing aan elkaar verbindt. Het is een ademtechniek die je in de vorm van een “sessie” uitvoert. Het is dus geen normale manier van ademen die je de gehele dag door wilt en kunt toepassen.

Tijdens een vebrbonden ademsessie adem je voortdurend actief in en uit. Dit veroorzaakt verschillende effecten. Een eerste effect is dat de balans tussen zuurstof en Co2 verandert, waardoor je tintelingen kunt ervaren, in je handen, gezicht, voeten en uiteindelijk soms over je hele lichaam. Ook kan het zijn dat je handen verkrampen. Je kunt het warmer krijgen of juist koud en het kan zijn dat je de behoefte voelt om te bewegen of vanzelf gaat trillen of shaken. Dit is allemaal van tijdelijke aard en kan geen kwaad. Zo gauw je stopt met verbonden ademen neemt dit ook weer af.

Een tweede en belangrijk effect is dat je hierdoor, door te voelen in het moment, écht in het hier en nu bent, waar het veilig is. Ook ervaar je, door de sensaties die ontstaan door het verbonden ademhalen, duidelijker lijf en kunt hierdoor beter opmerken en aanwezig zijn bij wat je voelt in je lijf. Je kunt hierdoor emoties ook duidelijker gaan ervaren en er uiting aan geven.

Daarnaast adem je op een manier die jouw zenuwstelsel zoals hierboven beschreven koppelt aan het sympatisch gedeelte van je zenuwstelsel, de fight-flight modus. Op het moment dat je (eerder in je leven) een ervaring opdoet die jou in de fight of flight modus brengt, mobiliseert jouw zenuwstelsel energie die jou in staat stelt om te vechten of vluchten. Als je daartoe echter niet in staat bent, of ervoor kiest om deze energie te onderdrukken, wordt deze gemobiliseerde energie opgeslagen in je lichaam. Door verbonden te gaan ademen activeer je je sympatische zenuwstelsel en deze opgeslagen energie in een veilige setting, waar deze alsnog ontladen kan worden. Daarom wordt er vaker gezegd dat je met verbonden ademwerk trauma kunt loslaten. Nu is dat zo’n cliché woord, dat loslaten. Maar het omschrijft misschien wel het duidelijkst wat er gebeurt;

Wij zijn genetisch geprogrammeerd om te ontladen (los te laten) waardoor het zenuwstelsel in balans komt en wij tot rust komen. We hebben echter geleerd om heel veel van wat aan onze binnenkant gebeurt niet te uiten en daarmee vast te houden en dus op te slaan. Ons lichaam weet echter precies wat nodig is. Als we dat snappen en toe kunnen laten, kun je tijdens een ademsessie datgene wat ligt opgeslagen in je lijf ontladen en dus loslaten. Sommige mensen krijgen daarnaast in een verbonden ademsessie inzichten en kunnen daardoor ook (oude) overtuigingen loslaten. Je spreekt met ademwerk dan ook het zelf herstellend vermogen van je body en mind aan.

Kortom een proces van transformatie op emotioneel, mentaal, fysiek en in veel gevallen ook spiritueel niveau.

Tijdens een ademsessie, welke individueel of in een groep (ademcirkel) kan plaatsvinden, wordt gebruik gemaakt van muziek, geur, het maken van geluid en ook drukpunten om jou te ondersteunen in dit proces. Verbonden ademwerk adviseer ik alleen onder begeleiding van een getraind ademcoach te doen.

Wat is dan de Wim Hof Methode?

Er zijn natuurlijk ook andere vormen van ademwerk. Waarbij de meest bekende toch wel de Wim Hof methode is. Deze methode bestaat uit twee componenten: verbonden ademhalen en retentie (stoppen met ademen). Dit gebeurt in rondes: verbonden ademen, breath hold, en weer starten met de volgende ronde. In het aantal rondes en de duur van de breath hold kun je variëren en door te oefenen kun je dit ook opbouwen.

De WimHof methode doe je het liefst in de ochtend. Het is namelijk de perfecte start van je dag door zijn activerende manier van ademhalen. Je ervaart erna energie, focus en innerlijke rust. Als je dit ook nog eens doet op nuchtere maag, adem je een stuk fijner en kan je lichaam zich volledig focussen op de positieve effecten ervan. De afvalstoffen die je ’s nachts verzameld hebt kunnen door je lichaam beter verwerkt worden. Hierdoor help je jou lichaam in balans te blijven.

Er zijn op youtube verschillende filmpjes te vinden die je kunt uitproberen om de juiste variatie van de Wim Hof methode te vinden voor jouw ideale ochtend. Als je Engels spreekt, Google dan maar eens “Breathe with Sandy”. Maar ook in het Nederlands is er ook een heleboel materiaal te vinden.

Events en prijzen van verbonden ademwerk bij Ta Route kun je terugvinden bij de agenda